Finanțarea partidelor politice în statele membre UE. O analiză comparată

Finanțarea partidelor politice în statele membre UE. O analiză comparată

Postat de pe data de 03-10-2014 | 0 comentarii

Asociația Pentru Minți Pertinente AMPER a publicat pe site-ul dedicat campaniei de modificare a Legii Partidelor (http://partide.amper.org.ro) studiul „Finanțarea partidelor politice în statele membre UE. O analiză comparată”. Lucrarea a fost realizată de Sorin Cucerai (publicist și filozof, cu peste 30 de studii și eseuri publicate în țară și străinătate) pentru Grupul pentru Democrație Participativă Plenum și a fost finanțată de Dan Mașca.

Disponibil integral la adresa http://partide.amper.org.ro/ro/studiu-finantarea-partidelor/, studiul detaliază modul de finanțare a partidelor în statele membre UE, luând în calcul finanțarea privată, finanțarea publică, restricțiile de utilizare a fondurilor și modul de raportare financiară, potrivit legislațiilor naționale din fiecare stat. În partea a doua, materialul prezintă câteva tipare care se pot observa. Câteva dintre cele mai interesante:

  • Dintre toate statele membre UE, unul singur – Malta – respinge ideea finanțării din bani publici a partidelor.
  • Există două sisteme prin care partidele primesc bani publici – finanțarea pe vot obținut sau pe procent, însă uneori ele sunt și combinate.
  • Statele în care finanțarea publică se face pe vot și în care donațiile nu sunt plafonate au cea mai mare prezență la vot. În aceste state, politicienii se bucură de cel mai ridicat nivel de încredere.

La final sunt formulate și recomandări pentru România, cum ar fi:

  • Eliminarea plafoanelor pentru donații.
  • Regândirea statutului de donator al sindicatelor.
  • Preluarea prevederii din legislația spaniolă conform căreia partidele ai căror membri din conducerea centrală sau locală au fost condamnați definitiv pentru comiterea de infracțiuni pierd accesul la finanțare publică.
  • Publicarea și arhivarea pe site-urile partidelor a rapoartelor privind situația financiară a partidelor (inclusiv situația donatorilor și a donațiilor).

Postează un comentariu

Câmpurile marcate cu steluţă sunt obligatorii

*

X
Donează

Orice proiect pleacă de la o idee, care mai apoi se poate materializa cu muncă şi resurse. Dacă vă plac ideile şi apreciaţi munca noastră, puteţi să ne susţineţi proiectele sprijinindu-le financiar sau moral.

Directionaţi 2% din impozitul pe venit spre AMPER.

Directionaţi 20% din impozitul pe profitul companiei dumneavoastră.

Donează un tweet sau share:
Nu doresc să sprijin AMPER. Doresc acces gratuit >>