Poziția specialistului referitoare la Vaccinare și promovarea unei legi provaccin

Poziția specialistului referitoare la Vaccinare și promovarea unei legi provaccin

Postat de pe data de 02-05-2017 | 0 comentarii

Una din preocupările noastre ne dorim să fie elaborarea de  politici de sănătate publică. Una din cele mai mari probleme de sănătate publică din România este în acest moment necomplianța la vaccinare.

Poziția mea ca specialist este provaccinare. Ideea de vaccinare în principiu nu poate fi rea. Nu există date știintifice că vaccinarea ar fi rea. De fapt, în medicină, de la descoperirea vaccinurilor se încearcă dezvoltarea unui vaccin pentru orice. Deși este utopic este un scop nobil și bun. Vaccinarea a eliminat(aproape de tot) printre cele mai grave boli ale lumii: poliomielita, rubeola, Oreionul. Unde nu a reușit să elimine bolile a redus complicațiile: varicelă, hepatită, gripă. Deși punctual un vaccin poate fi fabricat prost sau poate nu are efect dorit dar în general ideea de vaccinare trebuie sa fie obligatorie. Mai ales pentru vaccinurile care au trecut de faza de monitorizare post lansare. Cele dovedite funcționale și benefice.

Imaginați-vă metropolele actuale aglomerații urbane cu zeci de milioane de oameni  dacă ar fi lovite de epidemii de hepatită sau gripă… Care ar fi impactul economic? dar din punct de vedere al vieților omenești? dar al dizabilităților dobândite?

O lege care să oblige părinții să-și vaccineze copiii? eu cred ca e necesară. Soluția cealaltă ar fi să izolăm fizic persoanele nevaccinate. Un fel de rezervații închise sau deschise pe care să nu le poată părăsi. E mai uman așa? Putem accepta că unele vaccinuri sunt experimentale sau încă nu și-au dovedit eficacitatea în timp dar orice vaccin care a trecut proba timpului si a eficacității ar trebui să fie obligatoriu și fără opțiunea de a alege nu, pentru copii.

Există țări în care vaccinarea nu nu este obligatorie. Așa este, totodată sunt aceleași țări unde complianța la vaccinare este mare. La fel de multe țări există unde vaccinarea nu este opțională. Dar puțin contează dacă e obligatorie sau nu vaccinarea, important e să se ajungă la un grad mare de peste 95% din populația cu risc, care să fie vaccinată. Doar atunci un vaccin are efect real.

Cel mai important lucru: dacă un individ, persoană privată poate avea opinii pro sau contra vaccinare, libertate democratică pe care o susținem, niciodată o instituție publică (ca ministerul sănătății) sau lider politic nu ar trebui să aibă păreri politice legate de vaccinare altele decât cele susținute de cele mai înalte autorități în domeniul epidemiologiei sau bolilor infecțioase.  Iar preocuparea autorităților ar trebui să fie exclusiv în a asigura stocuri de vaccinuri suficiente și la timp, de a asigura finanțare pentru campaniile de imunizare și de a educa populația în privința imunizării.

dr. Mihai Negrea, MHA, MSc.

medic rezident epidemiolog,

Resurse:

  • http://www.insp.gov.ro/
  • https://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/default.htm
  • http://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2017/04/european-immunization-week-2017
  • https://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/default.htm
  • http://www.who.int/bulletin/volumes/86/2/07-040089/en/
  • https://www.vaccines.gov/basics/effectiveness/

 

 

Postează un comentariu

Câmpurile marcate cu steluţă sunt obligatorii

*

X
Donează

Orice proiect pleacă de la o idee, care mai apoi se poate materializa cu muncă şi resurse. Dacă vă plac ideile şi apreciaţi munca noastră, puteţi să ne susţineţi proiectele sprijinindu-le financiar sau moral.

Directionaţi 2% din impozitul pe venit spre AMPER.

Directionaţi 20% din impozitul pe profitul companiei dumneavoastră.

Donează un tweet sau share:
Nu doresc să sprijin AMPER. Doresc acces gratuit >>