Scrisoare deschisă de protest împotriva asocierii Primărie – ASA

Scrisoare deschisă de protest împotriva asocierii Primărie – ASA

Postat de pe data de 28-04-2015 | 3 comentarii

Către: Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș
În atenția: domnului primar Dorin Florea

CC: Consiliul Local al Municipiului Tîrgu-Mureș
În atenția: consilierilor locali Benedek István, Gombos Geza-Csaba, Peti Andrei, Józsa Tibor, Karácsony Erdei Etel, Bakos Levente-Attila, Törzsök Sándor-László, Kikeli Pál-István, Soós Zoltán, Haller Béla, Sergiu Claudiu Maior, Ioana Dana Roman, Dumitru Matei, Călin Moldovan, Ioan Fărcaș, Cosmin Lucian Gujan Herman, Cristina Ligia Someșan, Octavian Moldovan, Aurelian Olimpiu Sabău Pop, Lucian Mircea Loghin, Dan Ștefan Sîmpălean și Gheorghe Urcan

Scrisoare deschisă

Stimate domnule primar,

Asociația Pentru Minți Pertinente AMPER, împreună cu organizațiile non-guvernamentale semnatare ale acestei scrisori, își exprimă dezacordul cu privire la intenția Primăriei de a deveni membru asociat al clubului Fotbal Club ASA 2013 Tîrgu-Mureş sau să continue asocierea în forma sa actuală, așa cum reiese din Proiectul de Hotărâre de Consiliu Local cu privire la desemnarea unei comisii pentru analizarea oportunităţii colaborării Municipiului Tîrgu-Mureş cu ASOCIAŢIA „Fotbal Club ASA 2013 Tîrgu-Mureş publicat pe site-ul instituției, a cărui inițiator sunteți.
Noi, semnatarii acestei scrisori publice, apreciem interesul, atât al reprezentanților executivului, cât și al unei majorități a consilierilor locali, manifestat constant în ultimii ani pentru susținerea activităților sportive la Tîrgu-Mureș, interes care ar putea duce la sprijinirea unor activități benefice pentru târgumureșeni, la o deschidere și educare a comunității în sensul valorilor sportivității, precum și în sensul adoptării unui stil de viață sănătos.

Considerăm însă că modul în care acest interes este manifestat și transpus în practică prin alocarea resurselor financiare din fonduri publice este neoportun, îngrijorător și, totodată, ilegal. În sprijinul acestor afirmații, vă prezentăm și următoarele argumente:

1. Prin asocierea directă cu unul sau mai multe cluburi sportive alese pe criterii arbitrare, netransparente, neprevizibile pentru toate cluburile sportive active la Tîrgu-Mureș, fără organizarea unui concurs de proiecte la care toți cei interesați să poată lua parte, autoritatea locală denaturează însăși ideea de competiție, de fair-play, la care toate cluburile sportive, indiferent de specific, ar trebui să se raporteze. Se creează astfel o discriminare vădită între cluburile sportive care activează în Tîrgu-Mureș.

2. Alocarea resurselor în acest fel duce la grave dezechilibre. De pildă, în anul 2013, pe proiectul de buget aprobat în Consiliul Local Tîrgu Mureș, s-au alocat 18,2 milioane de lei, din care la subcapitolul „asociere cluburi private” s-au alocat 17,5 milioane de lei, pentru sportul de performanță 0,6 milioane (600 de mii lei), pentru sportul școlar 0,05 milioane (50 de mii lei), iar pentru sportul de masă – sportul pentru toți – 0,03 milioane (30 de mii lei). Ceea ce înseamnă că 96 % din sumele alocate pentru sport au fost destinate unui număr de cinci cluburi private, în timp ce pentru restul zecilor de cluburi care activează la Tîrgu-Mureș, a rămas la dispoziție un procent vădit inechitabil.

3. Amintim de asemenea că Legea nr. 69/2000 spune că pentru a participa la competițiile sportive oficiale locale sau naționale, un sportiv de performanță trebuie să fie legitimat la un club sportiv. Aceasta este singura condiție pentru a putea practica un sport de performanță. Drept urmare, încălcarea principiilor privind finanțarea de la bugetul local este nelegală din moment ce toate cluburile sportive care activează la nivelul municipiului Tîrgu-Mureş pot pregăti sportivi de performanță. Nu există o prevedere care să susțină legalitatea unei astfel de discriminări în rândul sportivilor de performanță, respectiv modalitatea de distribuire a sumelor de bani cu o preponderență mult mai mare cluburilor sportive care au sportivi nonamatori în detrimentul celor care pregătesc sportivi de perfomanță amatori. Performanța, autodepăşirea, recordurile sau victoriile obținute nu țin de categoria de salariat sau de membru al clubului, ci de performanțele fiecărui sportiv la nivel individual sau de echipă.

4. Aceeași modalitate de asociere nepredictibilă, netransparentă, pe criterii arbitrare denaturează competiția corectă și onestă, iar asta duce, în timp, la pierderea unor tradiții. Neavând acces la fondurile publice și la bazele sportive în mod real, onest, în aceleași condiții, unele cluburi sau chiar unele sporturi încep să dispară.

5. Trecând la intenția Primăriei de a deveni membru asociat în ASOCIAŢIA „Fotbal Club ASA 2013 Tîrgu-Mureş, trebuie spus, de asemenea, că, în ciuda milioanelor de lei alocate anual din bugetul local de către Primărie acestui club, datele financiare arată o gestiune cel puțin precară a fondurilor. Cele mai recente raportări publice disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe arată că la 31 decembrie 2013, clubul încheia anul cu o pierdere financiară de 33.060 de lei. La finalul anului 2012, aceeași sursă indică o pierdere de peste 1,8 milioane lei.

6. Situații relativ similare din țară arată că aceste finanțări ilegale nu vor mai fi tolerate. Există dosare în cercetare sau pe rolul unor instanțe privind finanțarea presupus ilegală din fonduri publice a unor cluburi de fotbal la Timișoara, Ploiești sau Slatina, iar mai nou si la Tîrgu-Mureș.

7. Prin extensie, finanțarea discreționară, netransparentă și fără organizarea unui concurs de proiecte a unui club de fotbal organizat juridic sub forma unei structuri non-guvernamnetale, denaturează întregul proces prin care Primăria alocă fonduri de la buget către organizațiile non-guvernamentale, care derulează proiecte la Tîrgu-Mureș. În acest sens, putem spune, fără să greșim, toate organizațiile non-guvernamentale amintite au de suferit – atât cele care derulează activități sportive, cât și cele care activează în domeniul social, de protecție a mediului, civic, cultural, educațional etc.

Semnatarii acestei scrisori solicită respectuos reconsiderarea intențiilor dumneavoastră legate de finanțarea discreționară a uneia sau a unui grup restrâns de organizații non-guvernamentale privilegiate, deschiderea și demararea unui dialog real cu societatea civilă, care să ducă la regândirea modalității de alocare a fondurilor publice către segmentul non-guvernamental.

Cu deosebit respect,

Cătălin Hegheș, director executiv Asociația Pentru Minți Pertinente AMPER

Smaranda Enache, copreședinte Liga Pro Europa

Koreck Maria Magdalena, președinte Asociația Divers

Iu‎liana Sara, președinte Asociația Career pass, Tg. Mures

Ionela Ciotlăuș, președinte Asociația Română de Cancer Grupul Destine Comune

Horváth Kovács Ádám, director executiv Societatea pentru Tineret Outward Bound Romania

Avram Tripon, președinte Asociația Club „Și Noi Putem Reuși”

Sorin Patriche, Asociația LMG

Carmen Moldovan, președinte local 2015 Junior Chamber International (JCI) – filiala Mureș

Papp Tamás, președinte Asociația Grupul Milvus

Kulcsar Bela, președinte Asociația Pro Biciclo Urbo

Szakacs Laszlo, vicepreședinte Asociația pt. Protecția Mediului și a Naturii Rhododendron

Imreh Barna, președinte Asociația RITTE

Hermina Man, președinte Asociația Inodrive

Carmen Speranța Ciulea, director centrul Mureș Fundația Alături de Voi

Böjthe-Beyer Barna, președinte Societatea Carpatină Ardeleană Filiala Târgu Mureș

Cornel Brișcaru, președinte APDO Lider 

Pop Irimie Pompei, președinte Asociația Culturală Actus Dramatikus

Ana Chirteș, președinte Organizația Salvați Copiii filiala Mureș

Cristina Pașcu, vicepreședinte Asociația Creative Hands

Rodica Molnar, președinte ASCOTID Mureș

Lampa Levente, fondator Mișcarea Ecocivică Opriți Masacrul Verde

Gorog Ilona, președinte Fundația de Ecologie Umană Oasis

Gál Sándor, director executiv Fundația Comunitară Mureș

Ungur Ibolya, director Fundația Creștină Rhema

Alexandru Lupșa, președinte consiliul director Fundația Alpha Transilvană

Brîndușa Gorea, președinte Asociația Culturală Amphion

Otto Iovanici

Andreia Moraru

  3 Comentarii

 1. Radu Balasa sa iti fie rusine sau esti platit de cineva RUSINE RUSINE

  Razvan

  28/04/2015

 2. Acum Radu, sincer, esti platit sau sa iti fie rusine? :))

  Robert

  30/04/2015

 3. Recomand o culoare mai intunecata sau un font mai puternic, textul bate spre ilizibilitate.

  Marius

  28/05/2015

Trackbacks/Pingbacks

 1. Societatea civilă din Târgu Mureş cere Primăriei să renunţe la finanţarea cu sume uriaşe a echipei locale de fotbal | România curată - […] scrisoare deschisă adresată Primăriei Municipiului Târgu Mureş şi Consiliului Local, Asociaţia pentru Minţi […]
 2. Cum m-am dus la CJ să reclam dubla măsură și am dat de cheltuirea autistă a banilor publici | Inmures.ro - […] trecut am inițiat o scrisoare deschisă semnată de 27 ONG-uri mureșene active și cu experiență îndelungată și oarecare […]

Postează un comentariu

Câmpurile marcate cu steluţă sunt obligatorii

*

X
Donează

Orice proiect pleacă de la o idee, care mai apoi se poate materializa cu muncă şi resurse. Dacă vă plac ideile şi apreciaţi munca noastră, puteţi să ne susţineţi proiectele sprijinindu-le financiar sau moral.

Directionaţi 2% din impozitul pe venit spre AMPER.

Directionaţi 20% din impozitul pe profitul companiei dumneavoastră.

Donează un tweet sau share:
Nu doresc să sprijin AMPER. Doresc acces gratuit >>