AMPER la dezbaterea „Drepturi şi libertăţi în contextul securităţii cibernetice şi a telecomunicaţiilor”

AMPER la dezbaterea „Drepturi şi libertăţi în contextul securităţii cibernetice şi a telecomunicaţiilor”

Postat de pe data de 12-02-2015 | 0 comentarii

AMPER a fost reprezentată astăzi la Palatul Parlamentului la dezbaterea publică pe tema „Drepturi și libertăți în contextul securității cibernetice și a telecomunicațiilor” organizată de Grupul Parlamentar al PNL. La discuții au luat parte, reprezentanți din partea mai multor ONG-uri implicate și în trecut în procesul legislativ de reglementare a acestui domeniu, cum ar fi Active Watch, APADOR CH sau Miliția Spirituală. De asemenea, au venit la discuții parlamentari ai PNL și reprezentanți ai SRI și STS, precum și alte insituții cu atribuții în zona securității cibernetice.

Discuțiile moderate de președintele de onoare al Asociației Pro Democrația Cristian Pîrvulescu, programate inițial să dureze două ore, s-au prelungit peste program. Pe de-o parte reprezentanții instituțiilor Statului cer în continuare adoptarea unei legi de reglemntare a acestui domeniu care, spun ei, ar fi menită să ne apare de atacurile cibernetice. Unul din reprezentanții SRI prezenți la discuții spunea chiar că în prezent instituția pe care o reprezintă nu poate nici pe departe să asigure condițiile de securitate în acest domeniu.

Pe de altă parte, reprezentanții societății civile au subliniat că până acum încercările de reglementare în domeniu au încălcat de fiecare dată drepturi și libertăți fundamentale prevăzute de Constituție, motiv pentru care Curtea Constituțională le-a și respins. De asemenea s-au cerut motive mai bine întemeiate pentru nevoia de a veni cu un nou proiect de lege, s-a cerut definirea mai clară a termenilor, în special „siguranța națională”.

Poziția AMPER la dezbatere a fost aceea că, dacă încercările de până acum au fost declarate neconstituționale, legiuitorul ar trebui să acorde mai multă atenție la practica din alte state europene, unde poate amenințările teroriste sunt chiar mai mari, care s-au confruntat cu aceeași nevoie de reglementare și același pericol de a încălca drepturi și libertăți individuale. Deocamdată s-au făcut puține referiri la modele de bună practică în domeniu și s-au propus prea puține soluții.

La final, organizatorii, Grupul Parlamentar al PNL a promis că acest tip de dezbateri vor fi reluate în viitorul apropiat.

Postează un comentariu

Câmpurile marcate cu steluţă sunt obligatorii

*

X
Donează

Orice proiect pleacă de la o idee, care mai apoi se poate materializa cu muncă şi resurse. Dacă vă plac ideile şi apreciaţi munca noastră, puteţi să ne susţineţi proiectele sprijinindu-le financiar sau moral.

Directionaţi 2% din impozitul pe venit spre AMPER.

Directionaţi 20% din impozitul pe profitul companiei dumneavoastră.

Donează un tweet sau share:
Nu doresc să sprijin AMPER. Doresc acces gratuit >>