Discuții seci, lipsite de argumente, pe marginea Legii Partidelor

Discuții seci, lipsite de argumente, pe marginea Legii Partidelor

Postat de pe data de 29-04-2015 | 0 comentarii

Marți, 28 aprilie, AMPER a participat la discuțiile de lucru găzduite de Administrația Prezidențială la Palatul Cotroceni, pe tema proiectelor de modificare a Legii Partidelor și Legii Alegerilor Locale, discuții moderate de consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan. Din partea decidentă, au venit la discuții deputatul Mihai Voicu, președinte al Comisiei de cod electoral, precum și deputații Gabriela Podașcă (vicepreședinte) și Paul Victor Dobre, membri în aceeași comisie. Din cauza timpul limiat avut la dispoziție s-a discutat mai mult pe marginea proiectului de modificare a Legii Partidelor, trecut de Senat, în prezent în așteptarea unui vot final la Camera Deputaților.

Salutăm în continuare și pe această cale deschiderea parlamentarilor spre renunțarea la factorul teritorialității în privința procedurilor de înființare a unui partid, însă nu putem să nu constatăm indignați, aplicarea unei duble măsuri, adică legarea și obligarea chiar la o funcționare cel puțin la nivel județean a viitoarelor formațiuni politice înființate pe actualul proiect de act normativ.

Discuțiile pe marginea procedurii de radiere a partidelor au fost de fapt un dialog surd, în care niciunul din cei trei deputați n-a reușit să arate deschidere la multitudinea de argumente aduse în favoarea eliminării prevederilor care obligă partidele să depună candidaturi în minim 75 de circumscripții la alegerile locale și listă completă în cel puțin un județ la alegerile parlamentare, lucru care face practic imposibilă funcționarea partidelor locale, într-o singură circumscripție. Considerăm neconstituțională prevederea, injustă din cauza nerepectării proporțiilor – 3 membri pentru înființare pentru ca apoi să activeze într-un număr excesiv de circumscripții, legarea neargumentat de factori administrativi, generarea de costuri la bugetul de Stat pentru procedurile de radiere-reînființare, statuarea unei proceduri neoneste prin care partidele care doresc să-și mențină activitatea la un nivel strict local sunt obligate să depună candidaturi inutile și nesusținute real doar pentru a nu fi radiate, generarea de situații absurde cu partide care ar putea da aleși locali pentru ca mai apoi să fie radiate etc. Niciunul din aceste argumente nu i-a clintit pe deputații prezenți și există semne clare să nu se dorește renunțarea la aceste prevederi. Singura concesie făcută a fost posibila introducere a unei excepții – mai exact, spunea deputatul Mihai Voicu, probabil se va propune exceptarea de la radiere a partidelor care reușesc să producă aleși locali, dar numai pe perioada mandatelor, urmând ca să reînceapă numărarea campaniilor fără candidatui în 75 de circumscripții dacă în următoarele alegeri nu se produc din nou aleși locali. În opinia noastră acesta nu poate fi considerat un compromis, câtă vreme partidele nou-înființate sunt obligate practic, dacă vor să activeze strict local, să producă performanță electorală de la primele tururi de scrutin de după înființare.

A doua mare problemă a proiectului propus privește procedura de înregistrare și ținere a evidenței viitoarelor partide. Nimeni dintre decidenții prezenți la discuții nu a manifestat până acum intenția de a descentraliza real procedura de înregistrare a partidelor, în ciuda faptului că noul proiect dă posibilitatea manifestării unor partide locale. Membri comisiei nu doresc sub nici o formă trecerea, credem noi firească și chiar obligatorie a registrului partidelor de la Tribunalul Municipiului București la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). S-a discutat mult pe marginea acestui subiect și s-au prezentat numeroase argumente, fie pentru trecerea registrului partidelor la AEP, fie la Ministerul Justiției pe modelul Registrului asociațiilor și fundațiilor sau cel al Registrului comerțului. Inclusiv reprezentantul AEP a susținut argumentele societății civile și a cerut trecerea la AEP, a argumentat susținând că există și sprijinul Tribunalului Municipiului București și al CSM în acest sens, însă n-am găsit nici o deschidere reală spre a progresa pe acest subiect. Președintele comisiei, deputatul Mihai Voicu a propus ca judecarea înregistrării partidelor să se poată face în lipsă, așadar să nu mai fie nevoie neapărat de deplasarea fondatorilor la București pentru înregistrarea unui partid, însă registrul ar urma să rămână în continuare tot la Tribunalul București. În epoca informației, în care controlul unui registru se poate face cu ușurință de la orice calculator conectat la internet, încăpățânarea de a centraliza inutil și neargumentat evidența partidelor și de a încărca astfel o instanță cu atribuții extrajudiciare ni se pare o atitudine total inflexibilă.

În fine, ultima problemă pusă pe masă, de aceasă dată AMPER făcând notă discordantă față de restul organizațiilor non-guvernamentale, fiind singura care a susținut propunerea, a fost cea legată de listele civice. Mai exact, am propus introducerea posibilității care orice grup de persoane, fără să fie organizate într-o formă asociativă cu statut juridic, să poată să depună o listă de candidaturi la alegerile locale, fără înregistrarea ca partid. Această așa-numită listă civică este de fapt o corespondență a candidaturilor independente la nivel de listă, dar care face posibilă fructificarea mult mai completă a voturilor, fără posibile pierderi mari de voturi așa cum poate fi cazul candidaturilor inependente. Am amintit aici și de economiile la costurile de gestionare a partidelor care astfel nu s-ar mai înființa, am amintit și de exemplele europene, dar n-am găsit deschidere nici de această dată. La final, fără să primim neapărat contraargumente valide, deputatul Mihai Voicu a spus foarte pe scurt că au existat astfel de liste de independenți, au fost eliminate în jurul anului 2000 și acum nu există nici o intenție politică de a le relegifera.

Conform discuților de ieri, proiectul de modificare a Legii Partidelor ar urma să intre azi în regim de urgență pe ordinea de zi a ședinței de la Camera Deputaților, care este în acest caz și cameră decizională. O nouă rundă de discuții moderate de Administrația Prezidențială este programată pentru luni, 4 mai, de la ora 15:00, acestea urmând să se axeze mai mult pe discutarea proiectului de modificare a Legii alegerilor locale.

Sursa foto

Postează un comentariu

Câmpurile marcate cu steluţă sunt obligatorii

*

X
Donează

Orice proiect pleacă de la o idee, care mai apoi se poate materializa cu muncă şi resurse. Dacă vă plac ideile şi apreciaţi munca noastră, puteţi să ne susţineţi proiectele sprijinindu-le financiar sau moral.

Directionaţi 2% din impozitul pe venit spre AMPER.

Directionaţi 20% din impozitul pe profitul companiei dumneavoastră.

Donează un tweet sau share:
Nu doresc să sprijin AMPER. Doresc acces gratuit >>