Legal, nu avem niciun operator de salubritate la Tîrgu-Mureș

Legal, nu avem niciun operator de salubritate la Tîrgu-Mureș

Postat de pe data de 03-11-2016 | 0 comentarii

Pentru că există o dezbatere în comunitatea târgumureșeană, existând un interes real și justificat față de problema deșeurilor, pentru că există un contract cu actualul operator care a expirat și a fost prelungit succesiv, urmând să expire în viitorul apropiat, ne-am adresat Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. Am vrut să știm care este lista oficială cu operatori de salubritate autorizați să presteze servicii de salubritate în Tîrgu-Mureș.

Azi am primit răspunsul ANRSC, pe care-l puteți vedea mai jos:

document-page-001

E îngrijorătoare această penultimă frază din document, care spune că „în municipiul Tîrgu-Mureș, nu figurează niciun operator licențiat pentru prestarea serviciului de salubrizare”.

Câteva lucruri ce merită de asemenea menționate:

 • Există din 2008 un contract de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare, încheiat de CL cu societatea Salubriserv.
 • Potrivit Legii 51/2006, art. 47 Constituie contravenţie în domeniul serviciilor de utilităţi publice şi se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei următoarele fapte:
  c)furnizarea/prestarea serviciilor de utilităţi publice de către operatorii fără licenţă eliberată potrivit prevederilor prezentei legi;
  c1)nesolicitarea de către operatori a acordării licenţei, în termen de 90 de zile de la data aprobării hotărârii de dare în administrare sau, după caz, de la data semnării contractului de delegare a gestiunii;
  (…)
  Art. 49
  (1)Furnizorii/Prestatorii care la data intrării în vigoare a prezentei legi nu deţin licenţă, dar care furnizează/prestează servicii de utilităţi publice fie în gestiune directă, fie în gestiune delegată, au obligaţia de a solicita şi de a obţine eliberarea acesteia, în termen de cel mult un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dacă prin legea specială nu se prevede altfel. În caz contrar, aceştia pierd dreptul de a furniza/presta serviciile respective, iar contractele îşi încetează valabilitatea.
  (2)Pentru obţinerea licenţei, furnizorii/prestatorii prevăzuţi la alin. (1) sunt obligaţi să facă dovadă că deţin toate avizele, acordurile şi autorizaţiile necesare derulării serviciului, prevăzute de legislaţia în vigoare pentru activităţile specifice acestuia.
  (3)Operatorii au obligaţia de a solicita şi de a obţine eliberarea licenţei în termen de 90 de zile de la data aprobării hotărârii de dare în administrare sau, după caz, de la data semnării contractului de delegare a gestiunii.( modificare din septembrie 2016)

Așadar, dacă ANRSC spune că nu există operator de salubritate autorizat în Tîrgu-Mureș, se pune fireasca întrebare: cât de legale sunt plățile din bugetul local către Salubriserv?

Postează un comentariu

Câmpurile marcate cu steluţă sunt obligatorii

*

X
Donează

Orice proiect pleacă de la o idee, care mai apoi se poate materializa cu muncă şi resurse. Dacă vă plac ideile şi apreciaţi munca noastră, puteţi să ne susţineţi proiectele sprijinindu-le financiar sau moral.

Directionaţi 2% din impozitul pe venit spre AMPER.

Directionaţi 20% din impozitul pe profitul companiei dumneavoastră.

Donează un tweet sau share:
Nu doresc să sprijin AMPER. Doresc acces gratuit >>