Premiu pentru AMPER la Gala Premiilor Participării Publice

Premiu pentru AMPER la Gala Premiilor Participării Publice

Postat de pe data de 27-03-2015 | 0 comentarii

Joi, 26 martie, Asociația Pentru Minți Pertinente AMPER a avut onoarea să primească primul premiu important din activitatea sa. În cadrul Galei Premiilor Participării Publice, care a avut loc aseară la Muzeul Național de Artă Contemporană, campania „Împreună schimbăm Legea Partidelor”, demarată în primăvara anului 2014 și soldată cu depunerea proiectului propus de noi la Parlament de către un grup de 10 parlamentari, a primit premiul „Scurtcircuit în clasa politică”. Campania a fost aleasă din 46 de proiecte înscrise în competiție.

Pentru noi premiul este cu atât mai important cu cât vine să aprecieze rezultatele unei campanii cu caracter național, a cărei derulare a pornit de la cel mai jos nivel și a ajuns temă de dezbatere într-o campanie prezidențială, iar mai apoi proiect de lege. În aceeași măsură, suntem onorați să constatăm că, în ciuda tuturor obstacolelor, o campanie care a militat pentru eliminarea monopolului politic al actualelor partide și liberalizarea vieții politice a ajuns să fie apreciată la cel mai înalt nivel.

Pe de altă parte, nu putem să nu constatăm cu îngrijorare că ideile promovate de noi și ajunse în dezbaterea Parlamentului, deși inițial au fost asimilate, riscă să fie denaturate. Noul Proiect de Lege a Partidelor trecut prin comisia specială de Cod Electoral elimină pragurile semnalate de noi (25.000 de semnături din 18 județe necesare la înființarea unui partid), însă vine cu altele noi. Ne referim în special la prevederile privind radierea partidelor în cazul în care acestea nu depun candidaturi într-un număr de 75 de unități administrativ teritoriale la alegerile locale și trei județe la alegerile parlamentare. Atragem atenția că astfel de prevederi sunt nu doar împotriva principiilor adoptate de Comisia de Cod Electoral, împotriva practicii din majoritatea statelor europene, dar și împotriva reformei pe care actualele partide și-au asumat că o vor face.

Chiar dacă pentru noi cei de la AMPER este un moment important, nu considerăm că am ajuns la final cu acest proiect, deci vom continua să utilizăm toate mijloacele care ne stau la dispoziție pentru ca principiile de reformă reală a sistemului politic românesc să ajungă în totalitate în viitoarea Lege a Partidelor.

Postează un comentariu

Câmpurile marcate cu steluţă sunt obligatorii

*

X
Donează

Orice proiect pleacă de la o idee, care mai apoi se poate materializa cu muncă şi resurse. Dacă vă plac ideile şi apreciaţi munca noastră, puteţi să ne susţineţi proiectele sprijinindu-le financiar sau moral.

Directionaţi 2% din impozitul pe venit spre AMPER.

Directionaţi 20% din impozitul pe profitul companiei dumneavoastră.

Donează un tweet sau share:
Nu doresc să sprijin AMPER. Doresc acces gratuit >>